Μονή Όσιου Δαυίδ

[20′ από το κάμπινγκ]

Η ίδρυση και ανέγερση της Μονής, περίπου το 1540, οφείλεται στον Όσιο Δαυίδ. Στο σημείο προϋπήρχαν τα ερείπια παλαιότερου ναού ο οποίος πιθανώς καταστράφηκε από τους Τούρκους μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470.

Σύντομα η Μονή απέκτησε μεγάλη φήμη και προνόμια και σε έγγραφο του 1638 αναφέρεται ως πατριαρχική. Στην επανάσταση του 1821 είχε σημαντική δράση και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1824. Η νέα ανοικοδόμηση έγινε το 1877.

Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε η Μονή στα χρόνια της ηγουμενίας του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη (1975-1991), ο οποίος κατετάγη επίσημα στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας την 27η Νοεμβρίου 2017 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μονή Γαλατάκη

[20′ από το κάμπινγκ]

Η Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Κανδήλι και θεωρείται η αρχαιότερη μονή της Εύβοιας.

Φαίνεται ότι υπήρχε από τον 8ο μ.Χ.  χτισμένη πάνω σε αρχαιοελληνικό ναό του Ποσειδώνα. Μέχρι το 1946 ήταν ανδρών, και μετέπειτα γυναικεία. Από το 1958 έχει χαρακτηριστεί αρχαίο μνημείο.

Μονή Χρυσοβαλάντου

[5′ από το κάμπινγκ]

Η Μονή της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου είναι ένα νέο μοναστήρι. Τον χώρο τον παραχώρησε η Ι. Μονή του Αγίου Γεωργίου Ηλίων, το 1990 σε άλλη Αδελφότητα με Ηγουμένη την Γερόντισσα Χρυσοβαλάντου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο με καταπληκτική θέα, μεταξύ των παραθαλάσσιων χωριών Ροβιών και Ηλίων και έχει εμπρός του το γαλήνιο Ευβοϊκό κόλπο και πίσω του το καταπράσινο Τελέθριο όρος.

Μονή Αγίου Γεωργίου

[40′ από το κάμπινγκ]

Η Μονή Αγίου Γεωργίου είναι χτισμένη σε υψόμετρο τετρακοσίων μέτρων με θέα τον Βόρειο Ευβοϊκό. Πρόκειται για γυναικεία Μονή που ιδρύθηκε το 1670, αλλά σύμφωνα με την παράδοση είναι παλαιότερη, του 13ου αιώνα.

Πρόκειται για παλαιά μονή του 15ου αιώνα θαυμάσια ανακαινισμένη, με εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, πολλά κειμήλια που διασώθηκαν από βαρβαρικές επιδρομές, και άγια λείψανα. Κατά την παράδοση, η κατακόμβη του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου κάτω από τη Μονή, προϋπήρχε του μοναστηριού και ανακαλύφθηκε έπειτα από όραμα βοσκού της περιοχής.